banner_holokauszt

Kádár György (1912-2002) festőművész harminckét éves volt, amikor munkaszolgálatosként a hatvani vasútállomáson tartózkodott. Jászberénybe utazott éppen, ahol a gerince miatt kapott alkalmatlansági bizonyítványát kellett volna bemutatnia. Ekkor csendőrök támadtak rá, összes iratát elvették, kifosztották: „Erre már nem lesz szükséged!”- és egy tehervonatba tuszkolták. Zöldi Márton csendőr százados a mintegy 600 embert szállító vagonokat rákapcsolta az auschwitzi szerelvényre. Így került a Miskolc-Kassa-Krakkó útvonalon a haláltáborba.

1944 június 15-től 1945 május 24-ig öt lágert járt meg.
Buchenwaldban élte meg a tábor felszabadítását, a tífuszblokkban. 33 kiló volt, flekktífuszban szenvedett, rendkívül körülményes módon került fel Budapestre, a János Kórházba.
Bátyját, Dachaunál egy halálmenetben lőtték tarkón. Húgát a tíz éves kislányával, együtt Auschwitzban gázosították el.
Budapestre érve tudta meg, hogy Szilveszterkor feleségét, szüleivel együtt a Dunába lőtték.

Már a lágerkórházban készített vázlatokat, kis jegyzeteket az ott átéltekről és látottakról. Ezek alapján felszabadulása és felépülése után azonnal megalkotott egy 57 rajzból álló sorozatot, melyben tragikus élményeit örökítette meg – saját vallomása szerint mementóként, hogy a borzalmak soha ne ismétlődhessenek meg.
Negyven év elteltével még mindig volt mondanivalója e témáról, s ekkor (1988-89-ben) még 16 rajz született.
Az első sorozatot 1946 februárjában Budapesten mutatták be a Bibliotheca Officinaban, óriási érdeklődés mellett. Ezt követően a Yad Vashem Múzeumban állították ki.
1988-ban az első, majd 1989-ben a második rajzsorozatot a nashvillei (Tennessee) Vanderbilt University megvásárolta.
Néhány eredeti rajz maradt itthon, a végleges munkák vázlatai.
A Vanderbilt University nagyon színvonalas kiállításokon mutatta be az anyagot, majd az Egyesült Államokban utazó-kiállítás keretében rengeteg helyen, folyamatosan kiállították.
Néhány éve a munkák átkerültek a Washingtoni Holokauszt Múzeumba.

A Galéria Léniában a kint lévő anyag fotódokumentációját mutattuk be, és azokat az eredeti alkotásokat (1946-ból), amelyek itthon maradtak. Ezt követően a budapesti Holokauszt Dokumentációs központban is kiállították az anyagot.

Megjelentettünk egy kiadványt is ez alkalomból, amely az összes rajzot tartalmazza.