Kádár Katalin tárlata a Galéria IX kiállítótermében

Angyalok állnak apró szigeteken és felhők között széttárt szárnyakkal Kádár Katalin grafikusművész képein. Az alkotó szerint azonban manapság a televízióban hallható számos rossz hír mellett csak angyalokat rajzolni nem lehet. Ezért jelentek meg legújabb képein az ördögök és a démonok. A Léthé partján című sorozat képeiből a Galéria IX (IX. Ráday utca 27.) rendezett kiállítást.

A művész elbeszéléséből kiderült, hogy általában nagyobb témakörökben jeleníti meg érzéseit és gondolatait. Az 1992 és 1999 között készült VÍZ című sorozat képei a viharos hullámok fodrozódásával érzelmi állapotokat mutattak be. Ekkor született meg az a hullámmotívum, amely a mai napig megtalálható a grafikai lapokon, így a legújabb munkákon is. A vízfelszín rajzolata a művész szerint sokszor úgy készül, mint a női kézimunka. A hullámokat alkotó vonalak mintegy önálló éltre kelnek, vezetik az ujjakat, mint kötés közben az ismétlődő minták.

A VÍZ című sorozat után az ÉG című következett. Ezeken jelentek meg idővel az első figurák. A művész elbeszéléséből kiderült, hogy 2001 nyarán egy napfelkeltekor felhőket fotózott. A fényképeket felnagyította, majd ezekre festett és rajzolt angyalokat. Később aztán kiderült, hogy a VÍZ című sorozaton használt vonalakból égi lények is készíthetők. Így született meg az angyalokról először az Égbelépők, majd a Galéria IX kiállításán látható képsorozat is. Az Angyalhajnal, az Angyalszigetek és az Angyalok. Ezeken az égi lények apró szigeteken állnak magányosan vagy felhők között kitárt szárnyakkal. A művész szerint manapság kizárólag angyalokat rajzolni nem lehet, főleg ha munka közben mindig szól a televízió vagy a rádió. Ugyanis ezeknek a tudósításai sokszor olyanok, mintha a pokolból közvetítenének. Ezért jelentek meg a képeken az angyalok mellett az ördögök és a démonok, utóbbiak az emberek sötét gondolatait, félelmeit fejezik ki. A rossz érzésekkel küzdők azonban felejteni vágynak, így került az alkotásokra a görög mitológia egyik folyója, a Léthé. Ez a feledés vize, aki iszik belőle, új életet kezdhet. A képeken démoni és ördögi arcok lebegnek a testetlen lelkek fölött, amelyik azonban már ivott a folyó vizéből, az tiszta fejjel, boldogan repül.

Sokszor az emberek olyan sebeket ejtenek egymáson, mintha valóban démonok és ördögök vezetnék a cselekedeteiket — mondja Kádár Katalin. Hozzáteszi: lehet, olykor tényleg csodavíz kellene a változáshoz, bár a teljes felejtéssel járó nyugalom csak annyira hihető, mint a mitológiai folyó létezése.

Népszabadság, 2002. nov. 6.

Kádár Katalin munkái